Localitati Vaslui
Vaslui
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Vaslui

Informaţii Generale

Aşezare
În partea de est a României, axat pe râul Bârlad.

Vecini
La nord: Judetul Iaşi, la vest: Judetele Neamţ, Bacău si Vrancea, la sud: Judetul Galaţi, la est: Prutul şi Republica Moldova.

Suprafaţa
5.318 km2 (respectiv 2,2% din teritoriul ţării).

Populaţie
462.000 locuitori.

Oraşe
Vaslui, reşedinţă de judeţ, cu 80.000 locuitori, la confluenţa Vasluiului cu Bârladul, nume de origine cumană. Alte orase: Bârlad (de origine cumană), Huşi, Negreşti.

Relieful
Corespunde unor zone de dealuri - Podişul Bârladului cu subunităţile Podişul Central Moldovenesc, Colinele Tutovei, Dealurile Fălciului, cu altitudini ce nu depăşesc 500 m, coborând în valea Prutului la 20 m, iar în valea Bârladului la 54 m.

Clima
Are un caracter continental, durata medie a intervalului fără îngheţ fiind de 180 de zile, cu precipitaţii neuniforme, cu direcţia vântului din nord şi sud, cu secete accentuate şi frecvente în perioada caldă a anului.

Cursurile de apă
Sunt reprezentate de cursul superior al Bârladului, cu afluenţii săi: Crasna, Vaslui, Jeravăţ, Tutova, Racova, iar către est Prutul care primeşte Elanul.

Obiective turistice

Rezervaţii şi monumente ale naturii
Punctul Fosilier Maluşteni (la 55 km de Vaslui), rezervaţie paleontologică, unul dintre cele mai bogate locuri fosiliere din România. Zăcământul conţine numeroase fosile de maimuţe, antilope, cămile, cerbi, broaşte ţestoase, Pădurea Hârboanca de la Brăhăşoaia (la 16 km nord-vest de Vaslui), rezervaţie forestieră care deţine o mare bogăţie de specii de stejari. Alte rezervaţii şi monumente ale naturii: Nisipăria Hulubăţ de la Vaslui, rezervaţie paleontologică, cu faună fosilă din Pleistocen, Pădurea Seaca din Movileni (lângă Coroieşti), rezervaţie forestieră şi botanică, Pădurea Badeana de lângă Tutova (la 75 km de Vaslui), rezervaţie forestieră.

Vestigii istorice
Urmele Cetăţii Arsura, mare cetate traco-getică din sec. IV - II i.Hr., întărită cu valuri de pământ şi cu ziduri de piatră. Alte vestigii istorice: Cetatea daco-getică Buneşti, unde s-a găsit un valoros tezaur, Ruinele Curţii Domneşti de la Vaslui (1490), Urmele cetăţii de pământ de la Bârlad, construită în 1476 de Ştefan cel Mare pentru apărarea Moldovei de cotropitorii otomani, Ruinele Curţii Domneşti de la Huşi (1494).

Edificii religioase
Biserica „Sfântu Ioan Botezatorul“ din Vaslui, ctitorie a lui Ştefan cel Mare din 1490, consemnând victoria reputată în 1475 asupra oştilor lui Soliman- Paşa, construită în stilul clasic moldovenesc. Biserica „Sfântu Gheorghe“ din Bârlad, înălţată de Ştefan cel Mare în 1496 şi reconstruită de Vasile Lupu în 1636. Biserica „Sfântii Apostoli Petru şi Pavel“ din Husi, tot o ctitorie a lui Ştefan cel Mare, între 1494 - 1495. Alte edificii religioase: Biserica episcopiei din Huşi (1592), Mănăstirea Grăjdeni din comuna Griviţa, ctitorie din 1533 - 1540 a domnitorului Petru Rareş, Biserica „Sfântu Dumitru“ din Bârlad (1636).

Edificii culturale
Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad, unde se pot vedea vestigii ale vieţii materiale din această regiune (secţia de istorie), colecţii paleontologice, petrografice şi de faună din Podişul Moldovei (secţia de ştiinţele naturii), colecţia etnografică, şi de artă plastică. Casa memorială „Emil Racoviţă“ din satul Emil Racoviţă (la 42 km de Vaslui), în amintirea celui care a pus bazele speologiei. Alte edificii culturale: Casa memorială „Dimitrie Cantemir“ din satul Dimitrie Cantemir.

Monumente şi statui
Statuia lui Ştefan cel Mare de la Podul Înalt (la 10 km de Vaslui), ridicată în amintirea celui mai mare strateg militar al sec. XV, care a reputat aici una dintre cele mai strălucite victorii din istoria noastră (cu larg răsunet european). În acest loc îngust şi mlăştinos, în ziua de 10 ianuarie 1475, oastea lui Ştefan cel Mare (inferioară numeric) a „învins straşnic“ (cum zicea chiar domnitorul) oastea otomană condusă de Soliman Paşa. Mausoleul lui Peneş Curcanul de la Vaslui, în cimitirul oraşului, cinsteşte memoria celor care şi-au dat viaţa în luptele pentru cucerirea Plevnei, în timpul războiului de Independenţă din 1877. De aici, din Vaslui, au plecat cei „nouă dorobanţi şi cu sergentul zece“, cântaţi de Vasile Alecsandri în cunoscuta poezie „Peneş Curcanul“. Statuia lui Ştefan cel Mare de la Vaslui, impozantă statuie a domnitorului, a cărui amintire este veşnic trează pe aceste meleaguri.

Cauta in Vaslui
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Hoteluri
Hotel Racova
Invatamant
SCOALA CU CLASELE I-VIII NR.01 HUSI
SCOALA CU CLASELE I-VIII NR.04 HUSI
Scoala Cu Clasele I-VIII
Scoala Generala
Liceul De Mecanici Agricoli
Scoala Generala Nr 1
Scoala Generala Nr 2
Telefoane utile
Jandarmerie
Salvarea
Pompieri
Urgente
Banci
BRD
Raiffeisen Bank
BCR
BCR
C.E.C.
Banca Comerciala Romana
Raiffeisen Bank
Biblioteci
Biblioteca Municipala Mihail Ralea Husi
Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul
Primarie
Primaria Husi
Primaria Negresti
Primaria Municipiului Vaslui
Farmacii
BIOSFARM S.R.L.
FARMNOVA S.R.L.
GALENUS S.R.L.
TAGETES FARM S.R.L.
BALSAM S.R.L.
EPIONA S.R.L.
Farmacia Odoleanul Srl

Ghid
Informaţii Generale

Aşezare
În partea de est a României, axat pe râul Bârlad.

Vecini
La nord: Judetul Iaşi, la vest: Judetele Neamţ, Bacău si Vrancea, la sud: Judetul Galaţi, la est: Prutul şi Republica Moldova.

Suprafaţa
5.318 km2 (respectiv 2,2% din teritoriul ţării).

Populaţie
462.000 locuitori.

Oraşe
Vaslui, reşedinţă de judeţ, cu 80.000 locuitori, la confluenţa Vasluiului cu Bârladul, nume de origine cumană. Alte orase: Bârlad (de origine cumană), Huşi, Negreşti.

Relieful
Corespunde unor zone de dealuri - Podişul Bârladului cu subunităţile Podişul Central Moldovenesc, Colinele Tutove.. citeste mai mult